Kalvereir: Kalvene ligger på et godt underlag av halm som hjelper de med å holde varmen. Foto: Kay Arne Aarset
En av de mest utsatte dyregrupper når temperaturen faller, er kalvene. Her får du råd som både luner og nærer.
Kay Arne Aarset, veterinær, Tine Rådgivning Jæren og Agder
Vinteren banker på fjøsdøra, og en av de mest utsatte dyregrupper når temperaturen faller, er kalvene. Kalvene trives godt i kalde omgivelser, men noen faktorer må være til stede for at den skal komme godt gjennom vinteren.
Ha ekstra fokus på råmelken
God råmelk har en Brix-verdi på 24 prosent og oppover, målt med refraktometer. Vi kan aldri bedømme råmelkskvaliteten med det blotte øye. Den råmelken vi tror er god fordi den er gul og tykk, har typisk et høyt fettinnhold, men ikke nødvendigvis høyt innhold av antistoffer. Derfor er faste rutiner med å måle kvaliteten å anbefale.
Måler vi jevnt over for lav kvalitet, kan vi forsøke å gi sinkyrne proteiner i rasjonen. Proteiner fungerer som byggesteiner for antistoffene. Få hjelp av en fôringsrådgiver til å beregne mengden som behøves.
Unngå avkjølte kalver
KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE FOR 1 KRONE
Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.
Allereie digital abonnent? Logg inn her
Se veiledning for å bytte passord her.
Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer.
Har du spørsmål angående abonnement?
Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.