BN+

Unngå klauvskjæring rundt kalving: Klauvene er ekstra sårbare i perioden fra to til fire uker før kalving og åtte til tolv uker etter kalving. Foto: Istock.


I perioden fra to til fire uker før kalving og åtte til tolv uker etterpå, gjennomgår kyrne hormonelle endringer. Det gjør klauvene ekstra sårbare. Unngå klauvskjæring i denne perioden.


Rina Oldager Miehs, kvægbrugskonsulent og Christina Schou Thomsen, junior kvægbrugskonsulent, Syddansk Kvæg


Klauvene er ekstra sårbare rundt kalving. Årsaken er både økt kroppsvekt, samt frigjøring av hormoner som skal mjukne opp og klargjøre fødselskanalene og gjøre kua klar til kalving. Disse hormonene påvirker bindevevet i hele kroppen, også i klauvene.

Hormonell endring rundt kalving

De siste tjue dagene av drektigheten skiller fosteret ut hormonet kortisol. Kortisol hemmer utskilling av drektighetshormonet progesteron og aktiverer samtidig produksjon av det kvinnelige kjønnshormonet østrogen.
Østrogen stimulerer børen til å produsere hormonet prostaglandin som også hemmer produksjon av progesteron, i likhet med kortisol. Prostaglandin omdanner progesteron til østrogen ved hjelp av enzymer.
Konsentrasjonen av progesteron faller gradvis de siste tjue dagene, spesielt de to siste dagene, før kalving. Disse prosessene forbereder kua på kalving.
Når konsentrasjonen av progesteron gradvis faller og det gule legemet blir brutt ned, frigjøres kalvingshormonet relaxin fra morkaka. Relaxin stimulerer melkekjertlene, bindevevet i børhalsen blir slappere, muskelspenningene i børen avtar og bekkenet blir mer elastisk. Ved å kjenne på hver side av halen, kan du legge merke til når festet løsner og blir mykt. Et tydelig signal på at kua snart kalver.
Østrogen bidrar også til oppmykning av børhalsen og øker sekretorisk aktivitet som smører fødselskanalen. Kua blir klar for utblokkingsfasen. Oxytocin og prostaglandin stimulerer muskulaturen i børen til å trekke seg sammen slik at fosteret presses mot børhalsen og kalvingen er i gang.

Påvirkning på klauven

Frigivelse av hormonene relaxin og østrogen forbereder kua og fødselskanalen på kalving, men øker samtidig risikoen for blødning i sålen. De samme hormonene svekker også bindevevet som sikrer at klauvbeinet henger fast i klauvkapselen (lameller). Når opphenget svekkes presses klauvbeinet ned mot sålen på grunn av vekta på kua. Samtidig mjukner den elastiske balleputa og vevet som hjelper til å holde klauvbeinet oppe i klauvkapselen.
Ved ugunstige forhold og håndtering rundt kalving øker risikoen for at lærhuden blir klemt og det blir blødninger i hornet. Klauvene blir ekstra følsomme rundt kalving, noe det bør tas hensyn til både i forhold til klauvskjæring og kukomfort, spesielt før og etter kalving.

VIL DU LESE DENNE OG ANDRE ARTIKLAR PÅ NETT?

KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE FOR 1 KRONE

Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.

Allereie digital abonnent? Logg inn her


Se veiledning for å bytte passord her.

Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer. 

Har du spørsmål angående abonnement?

Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.

Stikkord denne saka: , ,