Kraftkost: Formålet med optimering er å lage billigst mulig kraftfôr, samtidig som nærings - og råvaresammensetningen ivaretas på best mulig måte. Foto: May-Linda Schølberg
Optimering benyttes i dag i all kraftfôrindustri. Hva i all verden går denne metoden ut på?
Arild Eriksen, Fungerende fagsjef kraftfôr
Optimering (Least cost formulation) handler om å lage næringsmessig optimale kraftfôrblandinger til ulike typer drøvtyggere til lavest mulig pris. For å kunne gjøre dette er vi avhengig av følgende:
Råvarer i drøvtyggerfôret
Felleskjøpet Rogaland Agder (FKRA) handler råvarer til egen kraftfôrproduksjon for mer enn én milliard kroner hvert år. Store verdier er til enhver tid i omløp, og disse forvaltes på best mulig måte i et nært samarbeid mellom innkjøps-, optimerings- og produksjonsdivisjonene i FKRA.
Ei kraftfôrblanding til mjølkeku består av 20-40 råvarer. Norske kornråvarer er fundamentet for alle drøvtyggerblandinger. Den norske landbrukspolitikken er styrende for både prissetting og de rammene som settes for råvareforbruk i kraftfôret. Størrelsen på norsk kornavling avgjør graden av import, dette påvirker i neste omgang både pris og sammensetning av kraftfôret. For importråvarer er det verdensmarkedspriser som gjelder. Vanlige importråvarer i kufôr er mais, melasse og fiberkilder som luserne, kli, palmekjerneekspeller og roepellets.
KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE FOR 1 KRONE
Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.
Allereie digital abonnent? Logg inn her
Se veiledning for å bytte passord her.
Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer.
Har du spørsmål angående abonnement?
Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.