Mer plass, mer lys og luft: I 2016 økte besetningen med 120 kyr. Langveggen ble slått ut og fjøset utvida med ei liggebåsrekke og et utvendig fôrbrett. – Kyr trives ute, bortsett fra når det er storm. Da søker de ly, sier Haahr. Foto: Privat.
Skal jeg tjene penger må jeg klare å holde dyra mine friske. Da kan jeg ikke overlate noe til tilfeldighetene, sier Niels Erik Haahr, bonden som har Danmarks høystytende melkekyr.
Liv Kristin Sola
Til den avsluttende samlinga i kursserien «Friskare kyr gir glad bonde» i Rogaland, hadde Tine invitert bonden som har ansvar for Danmarks høystytende besetning, Niels Erik Haahr, til å fortelle hva de gjør for å nå sine mål. På mange måter ble forelesningen en oppsummering av tre års undervisning. Den erfarne danske bonden var innom mange av de 12 fagområdene
– Målet er ikke høyest mulig ytelse, men høyest mulig dekningsbidrag, sier Haahr.
Et lite tastetrykk på telefonen og bonden får opp det han kaller restbeløp.
– Akkurat i dag er restbeløpet 70 kroner per ku per dag, sier dansken, som har godt over 500 kyr.
Førtisjuåringen har stålkontroll. Spesielt nøye er han med sintida og i tida før, under og etter kalving. Disse ukene er avgjørende for en god laktasjon med en høy og flat laktasjonskurve, og dermed et høyt dekningsbidrag. Det er tusenlapper å tjene på rett fôring i sinperioden, skal vi tro Haahr. På Anderstrup sjekker de pH i urin med pH-stikks på alle sinkyr for å sjekke at fôrrasjonen ikke gjør kyrne utsatt for melkefeber.
Topp genetikk
Niels Erik Haahr og familien driver Anderstrup Holstein. Garden er organisert som et aksjeselskap hvor hele storfamilien har eierskap. Bonden sjøl er fjerde generasjon på gården. Kyr er både jobb og lidenskap. Som trettenåring, kjøpte Haahr sine første kyr. Atten år gammel lærte han om avl og avlsarbeid under et utvekslingsopphold i Canada, og som tjueåring var det på tide å utvikle sin egen besetning. I snart 20 år har sæd og embryo fra Anderstrup vært ettertrakta over hele verden. Haahr tar også oppdrag som besetningsrådgiver og er dommer på dyrskuer over hele verden.
I 2008 ble alle hundyra GS-testa og avlsarbeidet kunne konsentreres om flere embryo fra kun de aller beste dyra. I 2016 bestemte de seg for å tone ned avlen og spisse melkeproduksjonen. Avlsarbeid i verdenstoppen gir høye inntekter, men også høye omkostninger, skal vi tro Haahr.
Alltid folk i fjøset
På Anderstrup sviver melkeanlegget 15 timer i døgnet. Bare i timen mellom fire til fem om natta er det tomt for folk på gården. De ansatte kjenner alle rutiner og vet hva de til enhver tid skal gjøre – og de skal forstå hvorfor det skal gjøres endringer.
– Både kyr og ansatte elsker rutiner, understreker Haahr.
KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE FOR 1 KRONE
Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.
Allereie digital abonnent? Logg inn her
Se veiledning for å bytte passord her.
Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer.
Har du spørsmål angående abonnement?
Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.