God omsetning: Tomt reguleringslager for sau er en positiv konsekvens av at forbruksmønsteret har endret seg under pandemien. Foto: Jane Brit Sande
Skulle vi nå ha bygd fjøs for å dekke en korona-drevet etterspørsel, ville vi fort endt opp med en overproduksjon i flere år fremover.
Ole Nikolai Skulberg,
direktør Totalmarked kjøtt og egg
Vi har lagt bak oss et år utenom det vanlige. I starten på 2020 så det ut til at vi hadde rimelig god balanse for gris og sau, et lite underskudd på storfe og litt mye lam. Etter at Norge stengte ned 12. mars i fjor ble bildet helt annerledes. Kort oppsummert økte etterspørselen av helslakt av storfe og gris med fem prosent, og etter et godt salg i lammesesongen økte salget med 12 prosent. Hovedårsaken til salgsveksten av alle dyreslag er jo at grensene er stengt og at vi er flere mennesker i Norge til enhver tid. Det som er sikkert er at dette vil gå tilbake til normale tilstander. I vår prognose for 2021 har vi lagt til grunn at tiltak for å begrense smitte fortsatt vil være gjeldende frem til sommeren.
Har vi nok?
Noen stiller seg spørsmålet, hva kan vi gjøre for å dekke denne midlertidige etterspørselen med norsk produksjon?
KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE FOR 1 KRONE
Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.
Allereie digital abonnent? Logg inn her
Se veiledning for å bytte passord her.
Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer.
Har du spørsmål angående abonnement?
Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.