Bedre grovôr: Skal vi redusere avhengigheten av soya, bør proteininnholdet i graset vårt opp. Foto: Istock
Det er store forskjeller på hvor mye protein man klarer å produsere fra graset. Melkebøndene på flat-Jæren er mindre avhengige av soya enn resten av Rogaland.
Magnus Haugland, NRL Rogaland
Gras er vår viktigste proteinkilde. Likevel får vi ofte for lite protein fra grovfôret, slik at dette må suppleres med andre kilder. Soya har fantastiske egenskaper som proteintilskudd. Den er svært effektiv til å øke proteinandelen i fôrrasjonen. Men bruken av soya er omstridt. Skal vi redusere avhengigheten av soya, bør vi heller øke proteininnholdet i graset vårt.
NLR Rogaland har hentet inn og sammenlignet proteininnholdet i surfôret i Rogaland. Resultatene fra 2019 viser at det er de samme kommunene som vi har sett at har høyt energiinnhold, som har mye protein i graset. Dette stemmer med det vi vet, nemlig at tidlig slåttetidspunkt gir høyere proteininnhold. Høy andel raigras i disse kommunene bidrar nok i samme retning.
KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE FOR 1 KRONE
Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.
Allereie digital abonnent? Logg inn her
Se veiledning for å bytte passord her.
Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer.
Har du spørsmål angående abonnement?
Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.