Gener fra norske jerseykyr er ettertraktet, og blir snart tilgjengelig for det europeiske avlssamarbeidet.
Jane Brit Sande
– De samme oksene er brukt i Norge og Danmark de siste 20 årene. Besetningene i Norge er små sammenlignet med ellers i Europa, men dyrene har høy avlsverdi, sier Peter Larson, sekretær i Europeisk Jersey og avlsleder i Viking Genetics.
Håper på europeisk samarbeid
Peter Larson er på Jæren sammen med et titalls andre Jersey-bønder, i anledning den årlige samlingen for Europeisk Jersey.
– Vi håper dette årlige forumet fører til et godt samarbeid. Vi er blitt enige om hjemmelekse til neste år, når forumet skal være i Albania. Alle delegasjonene skal beskrive sine avlsmål. Poenget med dette er å se hvor enige eller uenige vi er, forteller Larson.
I Europa er det 200 000 kyr av jerseyrasen, noe Larson mener er et godt grunnlag for avlsframgang.
– På samlingen neste år håper vi å få til en diskusjon på hvordan vi kan få prosedyrene rundt genomisk testing til å fungere like godt i alle landene. I flere land har de ingen måling av avlsverdi på kyr, og en genomisk test gjør at en lettere kan velge ut hvilke mordyr som skal være med videre.
Ettertraktet melkeku
– Jerseykyrne er ikke kjent for veldig høy ytelse, men de fleste meierier betaler for fett- og proteininnhold i tillegg til liter melk. I sum kommer ikke melkeprodusentene med jerseybesetninger dårligere ut enn andre, understreker Larson.
Kjøttproduksjonen på rasen er veldig lav, noe som fører til at oksekalvene får veldig liten verdi.
– Jersey er en melkerase, det er ingen tvil om det. Det blir nyttet mye kjønnsseparert sæd i jerseybesetninger for å unngå oksene. Det er stor etterpørsel etter jerseykviger i både Danmark og Norge.
Miljøku
Det er en økende interesse for jerseykviger og –kyr, noe Larson mener blant annet skyldes strengere miljørestriksjoner.
– En liten jerseyku er mer miljøeffektiv enn en større ku. Dette er på grunn av størrelsen på dyret i forhold til metan- og CO2-utslipp og antall liter melk og kilo kjøtt som blir produsert per dyr. Det samme gjelder fosfor- og nitrogenutslipp fra de små jerseykyrne. Jeg tror ikke dette vil føre til at jerseykuen «tar over», men jeg tror dette vil føre til flere jerseykyr i Europa, sier Larson.
Fordel for flere
Melken fra jerseykyrne har et høyt innhold av kappa-kasein type B og høy frekvens av beta-kaseinet A2. Larson forteller at det i Danmark er økende bevissthet rundt næringsinnholdet i melk. Interessen for jerseymelken har bakgrunn i at melkeproteinet er annerledes, og påstander om at det kan ha innflytelse på utvikling av diabetes og være bedre for mennesker som ikke tåler melk så godt.
– Men dette er ikke bevist, påpeker Larson.
– Et meieri i Danmark fører spesialmelk med A2 beta-kasein, melk kun fra jersey. Det er bare to gårdsbruk i Danmark, med 500 kyr totalt, som leverer til dette meieriet. Selv tror jeg denne melken er et produkt for spesialbutikker og storbyene.
Det høye innholdet av kappa-kasein type B er en fordel i osteproduksjonen, da det blir flere kilo ost per 100 liter melk sammenlignet med melken fra andre raser.
– En av deltakerne her på forumet meddelte at hun får 15 kilo ost per 100 liter melk, mot det vanlige som er 10 kilo ost på samme mengde melk, sier Larson.