Tomme hyller?: Gulrotbonde Sigbjørn Skjørestad er bekymret for produksjonen av grønnsaker til konsum. De høye strømprisene får skylden. Illustrasjonsfoto.
Selvplukk, lagring i haug eller jordkjeller? Gulrotprodusentent Sigbjørn Skjørestad har fått mange forslag for å komme rundt ekstreme strømpriser. – Jeg tror ikke mange helt forstår hvor mye 200 tonn gulrøtter faktisk er, sier bonden, som frykter for matforsyningen.
Jane Brit Sande
Nylig meldte NRK om gulrotprodusentene Marthe og Sigbjørn Skjørestad på Ogna i Hå som ser seg nødt til å pløye ned avlingen på grunn av de høye strømprisene. Strømmen koster dobbelt så mye som de tjener på gulrøttene. Siden har støtteerklæringene strømmet på. Det samme med forslag til hvordan problemet kan løses.
– Vi har fått forslag om å kjøre gulrøttene til Oslo, og dumpe de foran Stortinget. Men vi kommer til å fylle hele Karl Johan. Og det er kun gulrøttene fra vår gård, sier Sigbjørn Skjørestad til Bondevennen.
Etter at denne saken ble skrevet, har bøndene invitert til et eget facebook-arrangement der en kan følge situasjonen på gården. Se mer her: Se gulrøtter råtne
– Større enn oss
Når Bondevennen er i kontakt med ham, er han spent på dagens Stortingsmøte om strøm. Opposisjonspolitikere har varslet å ta opp saken.
– Jeg har hatt politikere på tråden som vil pushe frem løsninger slik at det blir mulig å investere i både solceller og vindmøller på gårdene. Det er flott, men den diskusjonen må vente til i morgen, sier Skjørestad.
Gulrotprodusentene er ikke alene om knipen.
– Det er en reell fare for matforsyningen. De store grønnsakene til konsum er truet, sier Skjørestad.
Gulrøttene de setter til lagring, skal forsyne norske middagsbord frem til juni.
– En av Norges virkelig store grønnsaksprodusenter har varslet at de ikke vil lagre gulrøtter lengre enn til januar på grunn av strømprisene, sier Skjørestad.
For dyrt å lagre: Marthe og Sigbjørn Skjørestad ser seg nødt til å pløye ned gulrotavlingen. De høye strømprisene sender lagringskostandene til himmels. Foto: Privat
– Dette er større enn oss, større enn Ogna gard. De som bestemmer må handle i dag for å sikre matforsyningen, sier bonden.
Vanvittige mengder
– Både selvplukk, lagring i jordkjeller, i haug eller i et hull i jorda med halm over, er blant forslagene vi har fått. Jeg tror ikke mange helt forstår hvor mye 200 tonn gulrøtter faktisk er, sier Sigbjørn Skjørestad, og illustrerer:
– Dersom hver og en henter fem kilo gulrøtter hver, må vi ta imot 40 000 personer på jordene våre. Det lar seg ikke gjennomføre, sier han.
Bøndene har ikke det nødvendige utstyret for å endre lagringsmetode.
– Det er ikke bare til å snu seg rundt å gjøre dette på en annen måte. Vi har regler og krav å forholde oss til. Dessuten er det snakk om helt vanvittige mengder mat, sier Skjørestad.
200 tonn ferdig vasket og sortert vare, tilsvarer 60 lastebillass, forklarer han.
– Så langt er det beste forslaget å kjøre trailerlass til Nord-Norge for lagring, siden de har billig strøm, sier han tørt.
– Men logistisk sett blir det et problem. Og gulrøttene skal sørover igjen, også.