Kvitsøy-kvalitet: F.v. Kristian Pallesen og Otto Waage fekk overrekt kvalitetsstempelet for geografisk beskytta nemning av statsforvaltar Bent Høye og administrerande direktør i Stiftelsen Norsk Mat Anne Mette Johnsen.

Kvitsøy-kvalitet: F.v. Kristian Pallesen og Otto Waage fekk overrekt kvalitetsstempelet for geografisk beskytta nemning av statsforvaltar Bent Høye og administrerande direktør i Stiftelsen Norsk Mat Anne Mette Johnsen.

Kvitsøylam får eksklusivt kvalitetsstempel

17. mars 2025 | Aktuelt

Ni sauebønder på Kvitsøy hentar heim Rogalands andre kvalitetsstempel for beskytta geografisk nemning.

Bothild Å. Nordsletten

Sau og lam har beita Kvitsøy og holmane ikring i lange tider. Dei siste 25 åra har kjøtet blitt produsert under namnet «Kvitsøylam». Måndag, under Landbrukskonferansen i Rogaland, vart dei ni produsentane i havgapet, og driftstradisjonen dei står i, heidra med kvalitetsstempelet for geografisk beskytta nemning. Provet på det vart gitt av statsforvaltar Bent Høy og administrerande direktør i Stiftelsen Norsk Mat, Anne Mette Johnsen.

– Eg er veldig kry og stolt, seier Kristian Pallesen, som tok imot nemninga saman med kollega Otto Waage.

I tre år har han og dei andre produsentane i havgapet jobba for å få den høgthengjande kvalitets-godkjenninga. Pallesen takkar Nortura og den kjende matbutikken Helgøy Meny for godt samarbeid i prosessen.

– Det har vore ganske mykje arbeid. Og alt er gjort på dugnad. Alle inntekter frå dette går tilbake til produsentane, seier han.

Framifrå får: Beite av tang, tare, kystlynghei og kalkrik grunn er noko av det som gir Kvitsøylammet sitt særpreg. Foto: Bondevennens arkiv

Framifrå får: Beite av tang, tare, kystlynghei og kalkrik grunn er noko av det som gir Kvitsøylammet sitt særpreg. Foto: Bondevennens arkiv

I grunngjevinga for nemninga legg Bent Høye vekt på Kvitsøylammet sin særprega identitet og historie.

– Det unike beitet, med urter, tang, tare, kystlynghei og kalkrik grunn gir Kvitsøylammet den særprega smaken og mørke kjøtet. Ingenting av dette hadde vore mogleg å få til utan bønder som haldt oppe denne driftsforma i generasjonar. Kvitsøylam er av ypparste kvalitet og med denne store anerkjenninga er de med å oppretthalda også omdømet til matnasjonen Noreg.

Kvitsøylam er berre det andre produktet frå Rogaland med beskytta geografisk nemning. Fjellam frå Ryfylke fekk nemninga i 2024.

– Me ser i møte fleire produkt frå Rogaland med denne nemninga, oppmodar administrerande direktør i Stiftelsen Norsk Mat Anne Mette Johnsen.

Les om Norsk Mat og kriteria for å søka ulike nemningar: Forside – Stiftelsen (stiftelsennorskmat.no)