På garden hos Bodil Rügert-Raustein i Randaberg ser det ut til å bli litt av en kjøkkenhage. Til neste år dyrker hun grønnsaker og krydderurter sammen med omkring 70 andelseiere – folk som vil vite hvor maten deres kommer fra.
Anne Kari Grimstad
– Jeg synes dette er helt fantastisk. Her snakker vi om verdier, utbrøt en av dem som møtte fram, da bonden fra Randaberg hadde lagt fram planene for andelslandbruket sitt, på Vistnes i Randaberg kommune i slutten av november.
– Vi er klare nesten uansett hva det vil koste, fortsatte en annen.
– Nå kan vi spiser grønnsaker som vi vet hvor kommer fra. Som har vokst under betryggende forhold, mente en tredje.
Har dyrka det meste
Rügert-Raustein fortalte om garden sin, der hun driver med økologiske høner og sauer, ikke-økologiske griser, og økologisk frukt, bær og grønnsaker.
– Levering av grønnsaker til grossist er helt håpløst. Men nå har jeg ca. 25 kunder som får grønnsakkasser på døra med jevne mellomrom. Det vil jeg fortsette med ved siden av andelslandbruket, sa hun.
På Solbakken gard har de erfaring med det meste av grønnsaker. Her har de dyrka alt fra gulrøtter til artisjokk og savoykål. Nå vil Rügert-Raustein undersøke hvilke vekster andelseierne er mest interessert i, og snart er det tid for å bestille frø. Frukt og bær er det foreløpig for lite av på garden til at det er noe å tilby andelseierne, men bær kan det bli mer av i løpet av et par år.
Hun tenker seg dette slik at andelseierne skal ut i åkeren og høste grønnsakene sjøl. 2015 blir et prøveår for hvordan dette skal legges opp. De kan ha faste dugnadsdager, for eksempel én lørdag i måneden. Hver andelseier må være med et visst antall timer i året.
Men folk må kunne komme til andre tider også, og høste og jobbe. Kanskje det blir faste dager da hun eller andre på garden er til stede? Hver uke vil hun sende ut informasjon på facebook om hva som er klart for høsting, og i hvilke mengder. Tanken er at én andelseier skal kunne høste til én persons forbruk. Bonden på Solbakken skal notere timebruk og alle utgifter. Når hun har gjort det gjennom ett år, vet hun hva en andelseier vil måtte betale. I 2015 har hun tenkt å sette en foreløpig pris, kr 2.500 per andel.
Videre framover
Allerede denne kvelden ble det danna ei planleggingsgruppe av dem som hadde møtt fram. I januar blir det stiftelsesmøte for andelslandbruket.
– Jeg er avhengig av hjelp fra dere til å organisere dette. Kanskje det er noen av dere som har for eksempel juridisk kompetanse? Slikt kan være nyttig, sa Rügert-Raustein