Høyt sporeinnhold i melka er dårlig for økonomien. Bondevennens podcast gir råd for å unngå uføret.
Ingvild Luteberget Nesheim
Sporer er bakterier som har evne til å gå i dvale, og deretter våkne til live igjen når den får gunstige forhold. Disse bakteriene skaper problemer på meieriet, og vi får derfor ikke lov til å levere melk med for høyt sporeinnhold. Sporer i melk kan altså gi store økonomiske konsekvenser – det er en fortvila situasjon for mange å havne oppi.
I ukens podcast snakker vi om hvilke tiltak du kan gjøre hvis du kommer opp i en sporesituasjon. Melkekvalitetsrådgiver i TINE, Karin Spanne, har hjulpet mange ut av en sporesituasjon, og har gode råd som hun deler i podcasten.
Ofte kommer sporene fra grovfôret, og grunnlaget for å forebygge sporer legges i grovfôrdyrkinga. Gunnstein Dyrdal fra NLR Vest deler sine beste tips til hvordan man kan lage et sporefritt fôr, å unngå å havne i uføret.
Du finn Bondevennens podcast der du lyttar til podcast eller på bondevennen.no/pod
Karin Spanne
Gunnstein Dyrdal