Sosialisering er viktig: Mye tyder på at kalver som får gå i lag, har høyere tilvekst og er bedre i stand til å takle stress og nye situasjoner.
– De aller fleste kan bli bedre til å ta vare på kalven, spesielt i perioden fra fødsel til avvenning fra melk, sier Henrik Læssøe Martin.
Liv Kristin Sola
Martin var på Særheim på Jæren sist uke for å forelese i serien Friskere kyr gir glad bonde. Martin er veterinær og spesialkonsulent hos danske Seges og har elleve års erfaring som rådgiver. Spesialområdene er blant annet helserådgiving på kalv, ungdyr og slaktekalv. Tema for dagen var kalvehelse.
– Selv om danske besetninger er mye større enn norske, har kalvene samme behov for god fôring og god oppstalling, uavhengig av besetningsstørrelse og driftsopplegg, sier Martin.
For å gi ku og kalv en god start er det viktig med ro. Stress rundt kalving øker risikoen for vanskelig kalving, børbetennelse, ketose og andre kalvingsrelaterte sjukdommer. I Danmark er det krav om at alle kyr skal kalve i djupstrøbinger, også i båsfjøs. Martin anbefaler god plass, minst ti m2 per ku, men gjerne mer. Under seks m2 per ku er en utfordring.
KJØP DIGITALT ABONNEMENT, ELLER PRØV EI VEKE FOR 1 KRONE
Abonnementet gir deg tilgang til alle Bondevennen sine artiklar på nett.
Allereie digital abonnent? Logg inn her
Se veiledning for å bytte passord her.
Har du abonnement på papir er digital tilgang inkludert.
Send oss en epost på post@bondevennen.no for innloggingsdetaljer.
Har du spørsmål angående abonnement?
Kontakt oss på telefon 51 88 72 61 eller send ein e-post til
post@bondevennen.no.